Główny Inspektor Sanitarny wydał rekomendacje i wskazania, które nalezy przestrzegać w sytuacji zatrudniania do prac sezonowych przez producentów rolnych. Poznaj szczegóły.
Wytyczne MRiRW i GIS dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców
przy pracach sezonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2
Warszawa, 08.05.2020 r.
Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
2. Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
3. Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
4. Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.